Hygiejnebevis – Kursus 0% 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233 Hygiejnebevis https://qesh.dk/wp-content/uploads/2023/11/QESH-Hygiejne-Kursus-Modul-1.mp4 1 / 29 Hvad kan gøre dig syg medhovedpine, feber og opkast? Grillkylling med lidt rødt kød inde ved benet Halvlunken Cola Slatne men varme pomfritter 2 / 29 I hvilket temperatur område vokser bakterier hurtigst 10-20 grader 20-40 grader 30-50 grader 3 / 29 Kan du smage på maden at den indeholder sygdomsfremkaldende bakterier Ja Nej https://qesh.dk/wp-content/uploads/2023/11/QESH-Hygiejne-Kursus-Modul-2.mp4 4 / 29 Hvilken temperatur skal skyllevandet være i en opvaskemaskine, for at være godkendt som desinfektion Min 60 grader Min 70 grader Min 80 grader 5 / 29 Må der være håndklæder i et produktionslokale Ja Nej 6 / 29 Hvad skal der altid være ved din håndvask i køkkenet Engangspapir og håndsæbe Opvaskebørste og opvaskesæbe https://qesh.dk/wp-content/uploads/2023/11/QESH-Hygiejne-Kursus-Modul-3.mp4 7 / 29 Hvad er et egenkontrolprogram Dit redskab til at overholdefødevarelovgivningen i dagligdagen. Dit redskab til at huske, hvad du har lavet i løbet af dagen 8 / 29 Hvad er et kritisk kontrolpunkt Noget der kan gå galt Når du koger kød og det er ved at få for meget 9 / 29 Hvorfor udfører du egenkontrollen hver dag Fordi fødevarestyrelsen har bestemt det For at sikre mine produkter har en godhygiejne der sikrer gode fødevarer til forbrugeren, og minimere risikoen for fejl i produktionen. https://qesh.dk/wp-content/uploads/2023/11/QESH-Hygiejne-Kursus-Modul-4.mp4 10 / 29 Hvad betyder kritisk kontrolpunkt? Et område i din produktion, som har betydning for fødevaresikkerheden, men som du ikke kan styre. Et område i din produktion, som har betydning for fødevaresikkerheden og som du kan styre. 11 / 29 Nævn 2 fejl i forbindelse med personlighygiejne i en fødevarevirksomhed vedfølgende eksempler (flere korrekte svar) Jeg sørger for der hænger rene frotté-håndklæder ved alle håndvaske Det er vigtigt at jeg har rent arbejdstøj på Jeg sørger for der er sæbedispenser ved alle håndvaske og engangspapir Jeg arbejder med plaster på fingeren, men husker at skifte det i løbet af dagen. 12 / 29 Menu: Engelsk bøf med pommes frites og salat En oksefilet skæres ud og bøfferne steges. Salat, tomat mv. snittes og anrettes. Frosne pommes frites frituresteges. Hvordan undgår du at forurene salaten. Jeg sørger for at have et skærebræt til mit kød og et andet skærebræt til mit grønt Jeg nøjes med et skærebræt og sørger selvfølgelig for at ordne alle grønsager på skærebrættet først og så det rå kød efterfølgende, da det jo alligevel skal op på 75 grader Jeg sørger for at ordne bøfferne først og kommer dem på panden, så er jeg derefter klar til at ordne min salat på samme skærebræt. 13 / 29 Nævn 2 fejl ved buffeten i en restaurant ved følgende eksempel (flere korrekte svar) Der er blevet fyldt op med ”ny mad” oven i ”gammel mad” Tag-tængerne er faldet ned i maden Klædet der er lagt over brødet, har været i berøring med mange forskellige kunder 14 / 29 Hvad er en korrigerende handling Når du opdager noget, er galt og retter op på det Når du fortæller dine kollegaer at du har lavet en fejl. 15 / 29 Du vågner af søvnen og føler dig rigtig skidt tilpas og kaster op. Efter at have sundet dig lidt, føler du dig rimelig frisk, det sidste ubehag bider du i dig og tager på arbejde. Ja, hvis du føler dig frisk efterfølgende og der ikke er tegn på yderligere sygdom, så tager du på arbejde. Nej, du tager ikke på arbejde samme dag du kaster op. 16 / 29 Nævn 2 fejl ved produktion af en ret med kylling og grøntsager i ved følgende eksempler (flere korrekte svar) Grøntsagerne når ikke over 75 grader Grøntsager og kylling ligger på samme fad inden tilberedning, da begge skal koges/steges Grøntsagerne er skåret på samme bræt som kyllingen Kyllingen har en kernetemperatur på 75 grader og saften er klar. 17 / 29 I disken står der en flødeskumsdessert ved stuetemperatur. Hvor lang tid må desserten sælges? 3 timer 2 timer 1 time 18 / 29 Hvem har ansvaret for egenkontrollen? Rengøringspersonalet Ledelsen Mig og alle andre på arbejdspladsen 19 / 29 Hvilke udsagn er ikke korrekt i forbindelse med varemodtagelse Jeg laver stikprøver på temperaturen på de nyankomne køle varer Jeg laver stikprøver på om jeg har fået leveret den korrekte mængde At de leverede varer også er dem, jeg har bestilt At jeg får udført og dokumenteret egenkontrollen Jeg skal sikre mig at mine kølevarer holder samme temperatur fra modtagelse til de er på plads 20 / 29 Hvorfor kommer fødevarestyrelsen på kontrolbesøg For at kontrollere om din virksomhed overholder de gældende regler og love For at følge op på momsregnskabet i din virksomhed For at snakke med køkkenchefen om de nye lækre retter på menuen og hvorfor de gamle blev fjernet. 21 / 29 Hvorfor skal du undgå at dine forskellige kølevarer ligger for tæt op ad hinanden i kølerummet (flere korrekte svar) Der er risiko for kødsaft i grønt der ikke skal opvarmes Råt kød kan tage smag fra eksempelvis løg Der er stor risiko for krydssmitte fra det rå kød til grøntsager og omvendt, hvis der er jordforurening på dine grøntsager 22 / 29 Nævn 2 fejl i forbindelse med rengøring i en virksomhed ved følgende eksempel (flere korrekte svar) Jeg har en spand stående med det samme vand hele dagen, som jeg gør vasker gulvet med løbende. Jeg starter ikke med at arbejde, før jeg sikrer mig at rengøringen er i orden. Jeg desinficerer alle borde inden jeg gør rent Jeg opbevarer ikke fødevarer på gulvet, når jeg gør rent og sætter det heller ikke på gulvet efter rengøringen. 23 / 29 Kan du lugte salmonella i fødevarer Ja Nej 24 / 29 Nedkøling af mad kan undlades, hvis du holder maden varm ved mindst 60 grader 65 grader 70 grader 25 / 29 Kan fødevareregionen forbyde dig at sælge en bestemt vare Nej Ja 26 / 29 Kan fødevareregionen bestemme om du må tilberede rå kylling i dit pizzeria Ja Nej 27 / 29 Kan fødevareregionen lukke din virksomhed Nej Ja 28 / 29 Nævn 2 fejl i et kølerum, hvor der opbevares råt kød, grøntsager, pålægsvarer og færdigvarer ved følgende eksempler (flere korrekte svar) Uemballerede færdigretter ligger sammen med uemballeret råt kød Jordforurenet grøntsager ligger ikke sammen med vaskede grøntsager Maden er emballeret så risikoen for krydssmitte er minimal Det rå kød og grøntsager ligger sammen, de skal jo bruges i dag. 29 / 29 Sygdomsbakterier bliver dræbt ved Køleopbevaring ved 5 grader Varmebehandling ved 75 grader Frost opbevaring ved -18 grader Your score is 0% Genstart Quiz